Konferansların Daha Yararlı Geçmesi İçin
-
KONFERANSLARIN DAHA YARARLI GEÇMESİ İÇİN BAZI KISA HATIRLATMALAR
-
Lütfen okuyun !
-
Lütfen asistanım Sercan Yıldıztepe’ye konferans gününde buluşmamız öncesinde (533)1644479, konferansın yapılacağı adresin konumunu atınız.
-
İlköğretim okullarında öğrencilerin yerine velilerin (veya karışık) çağrılmasını tercih ederim. Daha doğru bir kesime ulaşmış oluyorum.
-
Prof. Dr. Orhan Kural kendi tecrübe ve gözlem ve yaşamından yola çıkarak, “Yaşanabilir Bir Çevre İçin” alınması gereken önlemleri, müzikli, eğlenceli ve çarpıcı üslubuyla bir “standup” gösterisi tarzında, “kara mizah” tarzında dinleyicilere aktarmaktadır. Bu aslında bir “Yaşam Bilgisi” konferansıdır.
-
Konferansın Ana Konular ! Vatandaşlık Görevleri ve Sorumluluk, Aşırı Tüketim, İsraf ve Dünyada Yaşanan Su ve Yiyecek Sıkıntsı, Her Türlü Geri Dönüşüm, Okuma ve Araştırma Alışkanlığı, Popüler ve Kopya Kültür, “Savaşlar aslında bir yalanlar Düzenidir” yaklaşımı ile “Dünya Barışı”, Ekoloji, Küresel Isınma, Ayrımcılık ve Yaşam Hakkı, Deniz Kirliliği, Ormanlarımız ve Yeşilin Önemi, Türkçemiz, Bağımlılıklar, (Sigara ve Tütün Ürünleri, Bilgisayar Oyunları, Teknoloji Bağımlılığı ve her türlü Uyuşturucu)
-
İstanbul içinde kendi bilgisayar ve projeksiyon cihazımızı getiriyoruz. İstanbul dışında ise yalnız geldiğim takdirde sunumumu flash bellek olarak taşıyorum, lütfen bu durumda laptop ve projeksiyon cihazlarını siz ayarlayın. Eğer asistanım benimle gelemiyorsa (gelmesi benim ve konferansın başarısı için çok iyi olur).Laptop’tan sunum yapmak için bir görevli tüm konferans boyunca bana yardımcı olmalıdır. Bu durumda ayrıca kitaplarımın başına da bir arkadaşın görevlendirilmesini rica ederim.
-
Orhan Kural’ı İstanbul’da konferans merkezine getirmek için bir araç yollanıyorsa onun yola çok erken çıkması ve zamanında randevuya yetiştirmesi gerekir. Aksi takdirde hazırlık için süre kalmamakta, program aksamaktadır.
-
Okul Yönetimlerine Bir Not: Lütfen ben okulunuza ulaşmadan öğrencileri konferans salonuna almayın. Bekletmeyi hiç sevmem. Trafik başta olmak üzere adresi ararken farklı nedenlerle bir gecikme olabiliyor. Okulunuza geldiğimde müdür odası yerine Öğretmenler Odasında misafir ederseniz sevinirim. Değerli öğretmenlerimizi de tanımak, kısaca bilgilendirmek ve 18 lisana çevrilen kitabım (Dünya İçin Bir şey Yap) hediye etmek isterim.
-
Konferans, saydam gösterisi ile sonunda kitap imza faaliyetinin (her zaman mümkün değil) tamamı normal akışında ortalama bir saat 30 dakika ile 2 saat arası sürmektedir. Elbette ilköğretim okulları, tutukevi ve hastanelerde bu program daha kısa olmaktadır. Kurumun özel şartlarına zaman açısından uyum sağlamaktayım. Lütfen bana sizin açınızdan konferansın bitmesi gereken zamanı baştan söyleyin. Ayrıca seyircilerin ilgi ve yaklaşımı da konferans süresini şüphesiz etkilemektedir.
-
Konferansın spor salonunda yapılması düşünülürse, öğrenciler, salonunun orta kısmında tribünde dağılmadan birlikte oturmaları daha iyi sonuç vermektedir. Yan tribünlerde veya ayakta dağınık bulunmaları konferansın etkinliğini azaltmaktadır. Yüksek tavanlı spor salonlarında zaten ses yankılanmaktadır.
-
Orhan Kural, çiçekleri sadece bahçelerde ve saksıda görmek istediği için, koparılan çiçek yerine mümkünse kurumun adının yazılı olduğu “kalıcı bir anı” olan örneğin bir “plaketin”, verilmesini tercih eder. Bu plaketin konferansın bitimindeki yemin, müzik ve heyecanın da hesaplanarak konferans öncesi verilmesi çok daha uygun olmaktadır. (Plaketleri kesinlikle denize atmıyorum. Benim için hepsi çok kıymetli)
-
Orhan Kural aynı zamanda uzun bir süre Sigara ile Savaşanlar Vakfı Onursal Başkanı ve Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği Başkanı olarak görev yapmıştır. Dört yıl önce kurulan Sarıay Derneğinin de bir yıldır başkanıdır. Konferansın önemli bir bölümünü gençlerin tütün (sigara) ve diğer bağımlılıklara başlamaması amacı ile mücadeleye ayırıyor.
-
Okullarda lütfen konferans salonu tamamen dolu olsun, Hatta ayakta ve sahnede bile öğrenci alınabilir. Dinleyicilerin yaş gruplarının birbirine yakın olması arzulanmaktadır. İlköğretim okullarında ise mümkün mertebe yaşları daha ileri olan son sınıflar tercih edilmektedir. Lütfen, anaokulu, ilköğretim okulu birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerini salona getirmeyin. Onlara gerekiyorsa özel, çok kısa ve bol video görüntülü özel bir sunum yapılmalı !
-
İstanbul dışında olup uçakla gidilen kentlere ulaşımı mümkünse bir devlet kuruluşu olan, başarıları ile iftihar ettiğimiz THY ile istiyoruz. Ayrıca sabah erken saat yerine bir gece öncesi geç saatlerde bir uçak tercihimizdir. Nadiren de olsa gün değişikliği olabilir Bu bakımdan bileti tarihi değiştirilemeyen promosyon bilet olarak satın almamayı gayret edin. Lütfen beni karşılamak için sadece şoför arkadaş yollayın, “zaman ekonomisine” önem veririm. Sizlerin gereksiz yere zamanınızı “çalmak” istemem. Zaten uzun yolda uyuyabilirim !
-
Orhan Kural, sahnededolaşarak konuştuğu için, sahnenin tamamının boş ve seyyar mikrofon bulunmasında yarar vardır. Elbette mümkünse mikrofonsuz konuşmayı tercih ediyorum, doğal oluyor. Sesim güçlüdür. Yaka mikrofonu ise hiç iyi sonuç vermiyor. Lütfen ses sistemini ben gelmeden önce deneyin. Sohbetin bahçede, bir sınıfta veya koridorda gerçekleşmesi durumunda okulun dağılma saatine dikkat edilmelidir. (Bahçedeki konferans ortalama 20 dakika sürmektedir.)
-
Lütfen konferans öncesi özgeçmişimi “okumayın”, çok uzun olduğu için sıkıcı oluyor. Ben zaten aralarda zaten kendimi ve amacımı açıklıyorum. Biz kısa bir özgeçmişi ekranda konferans öncesi göstermeye gayret ediyoruz.
-
Konferans esnasında kapının (hele sahneye yakınsa) açık tutulup, sürekli giriş çıkış yapılması tüm salonunun dikkatini bölerek konferansın ciddiyetini bozmaktadır. Bir tiyatro oyunu sırasında olması gerektiği gibi titiz olunması rica olunur. Örneğin, konferans sırasında bir öğretmen veya öğrenciyi yanına gelip dışarıya çağırmayın. Değerli hocalarımızın kapıdan uğrayıp ders defterlerini öğrencilerden istemeleri, ardından hemen salondan çıkmaları da inanın hiç ama hiç hoş olmuyor. Engelli gençlerimiz eğer konferans sırasında yüksek sesle sürekli konuşmuyorsa elbette katılsınlar, sevinirim.
-
Gerçekleştireceğimiz bu yararlı etkinliğin ve kurumun isminin basın kanalı için duyurulması için öncelikle yakınen tanıdığınız basın mensupları ile ve yerel basınabildirirseniz elbette memnun oluruz. Eğer yakınınız veya veliniz olarak ünlü bir şahsiyet varsa basının da ilgilenmesi açısından aynı gün onu da davet edebilirsiniz. Mutlu oluruz.
-
Bu etkinliğin daha fazla sayıda kişiye faydalı olabilmesi için çevrenizdeki ilgili bir Sivil Toplum Kuruluşuna (STK)(dernek, vakıf gibi ) bildirilmesi, mümkünse onların da katılımı da beni sevindirir.
-
İstanbul dışındaki etkinliklerde, davet eden kuruluşça şehrin değişik yerlerine ve salonun içine asılacak bez afişler ve yerel basın yardımıyla faaliyeti mümkün olduğu kadar geniş kitlelere duyurulmasının sağlanmasını rica ederiz.
-
Davet eden kurum, halka açık bir etkinlik düzenliyorsa, önceden valilikleriyle temasa geçip okulların ve özellikle her eğitim kurumundan çevre kolu öğrencilerinin katılmasını sağlaması doğru olacaktır. (İstanbul dışındaki ilk ve orta dereceli okul öğrencilerin katılımı için Milli Eğitim Müdürlükleri’nden izin alınması gerekmektedir.) Konferansa okulların zamanında gelmesi, servisleri bahane edip konferans sırasındasalondan ayrılmamasıgerekir. Üniversitelerin ise sadece panolarla konan afişlerle kalmayıp bir hocanın dersi kapsamında bu program gerçekleştirmeleri tavsiye edilir.
-
Kitaplar Hakkında !Kurumların, “Bu Kitap Başka” adlı anı kitabımı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca okullara tavsiye edilen ve farklı yayınevlerinden yayınlanan 17 adet gezi kitaplarını ve gene bir derleme olan Çevre Şiirleri Antolojisinin ve ödüller alan Matematik kitabının (liseler için) satın alması durumunda (biz elbette bunu çok arzuluyoruz.). Kendilerine istenirse dernek bağış makbuzu kesilip takdim edilir.
-
“Dünya için Bir şey Yap” Kitapçığı 38. Baskısını yaptı. Bu kitapta her vatandaşın toplumsal görevi olarak yapması gereken her konu maddeler halinde verildi. Ücretsiz dağıtılınca kıymetsiz kabul ediliyor sonuçta çöpte veya yerde buluyoruz. Bu nedenle devlet kurumlarında maliyetinin altında olan 1 TL’ye satılıyor. (Normal fiyatı 3 TL) Bu kitap ayrıca İngilizce, Almanca Fransızca, İspanyolca, İtalyanca Arapça, Rusça Çince, Portekizce, Farsça, Japonca ve Urduca’ya çevrildi. Tüm ülkelerde ücretsiz dağıtılıyor.
-
Orhan Kural’ın kitabından Japonya adlı bölümü gezi edebiyatı örneği olarak MEB Yayınlarının Dil ve Anlatım ders kitabına girmiştir.
-
Prof. Dr. Orhan Kural kendi imkanları ile kitap alacak “maddi imkana sahip” olmayan kurumların kitaplıklarına zaten 5 – 6 adet kitabını hediye etmektedir.
-
Prof. Dr. Orhan Kural bugüne kadar bir dünya rekoru sayılacak sayıda konferans gerçekleştirmiştir !
-
(1115) İlköğretim Okulu
-
(2501) Lise ve Teknik Lise
-
(370) Meslek Lisesi
-
(86) İmam Hatip Lisesi
-
(238) Anadolu Lisesi
-
(31) Çıraklık Eğitim Merkezi
-
(48) Polis Eğitim Merkezi
-
(132) Askeri Lise – Askeri Birimler
-
(65) Öğrenci Yurdu
-
(229) Üniversite – Yüksekokul
-
(91) Hastane
-
(85) Sanayi Kuruluşu
-
(65) Yaz Okulu
-
(20) Huzurevi
-
(59) Islahevi’nde
-
(51) Halk Eğitim Merkezi
-
(36) Müftülük ve Kur’an Kursu
-
-
Orhan Kural, ayrıca 81 il ve 81 ülkede, 80 farklı belediyede, 175 il ve ilçede bu söyleşi yüksek bir katılımla gerçekleştirilmiş ve bugüne kadar, 230 radyo ve 465 televizyon programına konuk olmuştur. Halen sunduğu televizyon ve radyo programları devam etmektedir. Lütfen Orhan Kural kişisel web sitesi (www.orhankural.com) sitesinden özellikle Konferanslar Bölümünden daha detaylı bilgi temin edilebilir.
-
ORHAN KURAL’IN KİTAPLARI
-
Hangi ülkelerin hangi gezi kitabında anlatıldığı adresinde kitaplar bölümünde görülebilir. Orhan Kural’ın kitabından Japonya adlı bölümü gezi edebiyatı örneği olarak MEB Yayınlarının Dil ve Anlatım ders kitabına girmiştir.
GEZİ KİTAPLARI
Büyük Dünyada Küçük Adımlar (7. Baskı)
Dünya Döndükçe İnsan Gezdikçe (5. Baskı)
Bir Gezginin Dünyası (6. Baskı)
Dünya Kalemimin Ucunda (4. Baskı)
Sibirya’dan Şili’ye (3. Baskı)
Gizemli Coğrafyalar (2. Baskı)
Yol Çağrısı (2. Baskı)
Ve Sekiz Oldu (3. Baskı)
Köşe Bucak Dünya (2. Baskı)
Ufukların Ötesinde (2. Baskı)
Gezginin Gölgesi (2. Baskı)
Göçmen Kuşun Kanadında (2. Baskı)
Bir Tutam Dünya (1. Baskı)
Bay Gezen 14 (1. Baskı)
Yol Türküleri (1. Baskı)
Ben Bir Gezginim (1. Baskı)
DİĞER KİTAPLAR
Çevre Şiirleri Antolojisi (3. Baskı)
Dünya için Bir şey Yap (32 Baskı) (18 lisana çevrildi.
Matematik (Liselere) (Özel Okullar Derneği en iyi matematik kitabı seçti. )
Türk Don Kişot – Orhan Kişot (Tiyatro) (5. Baskı)
Gezi Rehberi (Gezi kültürü hakkında bir kitap)
Unutulmaz Gezi Anıları (UGA )
(Timur Özkan ile Editörlük çalışması)
İslam Ülkeleri Coğrafyası (O. Kural ve Timur Özkan)
Bu Kitap Başka (Bir dönem en çok satan kitap oldu.)(Anı kitabı 6. Baskı)
Teşekkür ederim,
Görüşmek üzere
Prof. Dr. Orhan KURAL
E-posta: kural@itu.edu.tr
Tel: 532 252 30 87